Gutuiul

Data: 28-11-2013, Categorii: Plante medicinale, de: admin
gutuia
  • Citit de: 1,634 ori
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (No Ratings Yet)
Loading...

Cydonia oblongata Fam. Rosaceae
Denumiri populare: alămioară, găduie, gătâie, gutaie, gutai, gutăi, gutăn, gutie, gutâie, gutâi, pom cotei. În tradiţia populară: ceaiul din gutui cu puţin zahăr se lua contra tusei şi răguşelii. Ceaiul din frunze, în amestec cu flori de tei, se lua în amigdalite şi răceli. Zeama din frunze de gutui, curpen de castravete pisate la un loc se storceau pe rănile cu viermi. Din seminţele de gutui se prepară apă pentru ochi; se luau 40 de sâmburi, se puneau 100 de dramuri de apă limpede, rece, se băteau puţin, apoi se înmuia în ea cârpe curate şi se punea pe ochi. Ceaiul din sâmburi se bea cu zahăr candel sau cu tărâţe de grâu contra tusei. Cu frunze de gutui, măr dulce şi cimbrişor, fierte împreună, se făceau oblojeli “la cel perit”. Ceaiul din frunze uscate se folosea la bolile de inimă, în cazurile de insuficienţă cardiacă. Se mai lua în boli de ficat. Din seminţele plămădite în apă se făcea un unguent pentru sânii crăpaţi ai femeilor care alăptau. Compoziţie chimică: frunzele conţin-apă, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantităţi de grăsime, vitaminele A, B, C, PP, săruri minerale, etc. Fructele: apă, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantităţi de grăsime, mucilagii mai ales în seminţe. Vitaminele: A, B, PP, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sulf, etc.
Proprietăţi farmaceutice:

fructele, seminţele şi florile sunt astringente, stomahice, aperitive, fortifiante ale ficatului, vindecă o serie de afecţiuni. Acidul malic contribuie la neutralizarea sângelui. Pectina ajută la coagularea sângelui, utilă în afecţiunile pulmonare, chiar în tuberculoză, de asemenea la afecţiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie. Este tonică pentru întreg organismul şi conţine şi vitamina care ajută la refacerea celulară. Extern se mai poate folosi chiar la prolapsul rectal sau uterin. Se fac clisme şi spălături în acest caz. Se vor folosi fructele ca atare sau în diferite forme ca: sirop, dulceţuri, sucuri. Se pot folosi şi în diferite combinaţii cu alte plante fiind mai activ. Extern fructele au acţiune astringentă, seminţele sunt emoliente, mucilaginoase, pulpa fructului este tonică. În lipsa fructelor se poate folosi frunza. Se utilizează la următoarele afecţiuni: afte, arsuri-în special ceai din seminţe, bronşite, cheilite fisurate, conjunctivită, degerături, diaree, distonie digestivă, eczeme, faringite, fisuri anale, fisuri mamelonare, gingivite, hemoragii uterine, hemoptizii, hemoroizi, hiperaciditate gastrică, infecţii respiratorii, inapetenţă, insuficienţă hepatică, iritaţiile pielii, leucoree, prolaps rectal şi uterin, răni tegumentare, răguşeală, riduri, stomatite, tuberculoză, tuse, ulceraţii, vomă.
Frunzele se folosesc şi pentru a vopsi în galben sau negru în funcţie de concentraţie.

Preparare:

Uz intern: se consumă fructul crud, suc din fruct, compoturi, paste, jeleuri, suc în sirop.
-Se taie o gutuie în felii subţiri şi se fierbe într-un litru de apă, până se reduce apa la jumătate. Se strecoară prin presare. Se adaugă 50 g de zahăr. Se foloseşte contra enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, în tuberculoză pulmonară (tanin).
-Fruct uscat 40 g la 1 litru de apă se fierbe în clocote 10 minute. Se foloseşte după dorinţă.
-Lichior de fructe cu alcool şi zahăr:
suc de gutuie…………….1,5 litri
rachiu…………………….0,500 litri
scorţişoară………………..2 g
cuişoare…………………0,80 g
migdale amare………….0,50 g
nucşoară praf…………….1 g(cât apuci între degete)
Lăsăm să se macereze timp de 2 luni. Facem un sirop de zahăr, îl lăsăm să se răcească şi-l adăugăm. Filtrăm şi punem la sticlă. Se foloseşte contra indigestiilor, a flatulenţei (gaze la intestine) şi a hiperacidităţii gastrice.

Extern:
-Lămâia fiartă felii de mai sus fără să se pună zahăr se foloseşte la spălături vaginale sau clisme.
-Emulsie mucilaginoasă calmantă: o mână de sâmburi de gutui pisaţi, maceraţi la ½ pahar de apă caldă, în aplicaţii contra degerăturilor, a hemoroizilor, a crăpăturilor sânilor, pielii, contra arsurilor, a iritaţiilor diverse.
-Cosmetică- contra ridurilor: lăsăm să se macereze timp de 15 zile cojile de gutui în puţin rachiu, pentru loţiuni cosmetice.
-Infuzia florilor 30 g la litru sau ale frunzei 50 g la litru, calmează tusa convulsivă. Cu puţină apă de flori de portocal favorizează somnul. Utilă nevropaţilor

Vizitatorii nostri au mai cautat si:

Ingrediente:

Comentarii prin Facebook